Gouden tijden
After months of anticipation, the PPWR is now in force. All of packaging land has dived in and is trying to figure out what to do. Fasten your seatbelt.
Na maanden van anticipatie is de PPWR nu van kracht. Heel verpakkingsland is erin gedoken en probeert er chocola van te maken. Gouden tijden lijken aan te breken voor consultants die de bedrijven wegwijs gaan maken en helpen met interpreteren, implementeren, executeren en rapporteren.
Gesneden koek?
Hoe ben ik compliant is een van de zorgen die ik hoor. Simpeler gezegd: Wat moet ik doen en hoe weet ik of ik het goed doe? Wat voor de lezers van Pakkracht misschien gesneden koek is, is dat voor tal van ondernemers niet per se. Behalve groothandelaren in verpakkingen verkopen de meeste bedrijven primair geen verpakkingen maar spullen. Of in de woorden van marketeers: gemak, ervaringen, welbehagen en behoeftebevrediging. Dat eenvoudig comfort staat best ver af van een artikel uit de PPWR als “Verpakkingen die in overeenstemming zijn met de in lid 2 van dit artikel bedoelde gemeenschappelijke specificaties of delen daarvan, worden geacht aan de eisen die zijn vastgesteld in of op grond van de artikelen 5 tot en met 12, 24 en 26 te voldoen voor zover die eisen onder die gemeenschappelijke specificaties of delen daarvan vallen.”
Het zou maar zo kunnen zijn dat er achter tal van burelen de haren uit het hoofd worden getrokken. Was de instructie maar zo makkelijk als het dragen van een gordel. Dat staat in de verkeersreglementen genoteerd als “Bestuurders van een personenauto, een bedrijfsauto, een driewielig motorvoertuig met gesloten carrosserie of een brommobiel en hun passagiers maken gebruik van de voor hen beschikbare autogordel.”. Simpel en het voorkomt een hoop ongelukken. Toch is dit simpel omdat we het weten, logisch is en de kern snappen. Het volledige RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens) is immers ook een draak van ruim 120 artikelen plus bijlagen.
Zelf aan het stuur
Ik denk dat de PPWR zich ook moet gaan bewijzen in de simpele praktijk van de uitvoering. De kern is een reductie van verpakkingsafval. Op termijn. Feitelijk hoeven we de gordel nog niet meteen te gaan dragen.
De gedachte achter de PPWR is een transitie in de industrie. De uitvoering ligt bij de individuele bedrijven. Die zullen elkaar moeten gaan opzoeken om een reductie in de keten te gaan bewerkstellingen. Lang niet iedereen is een expert in hoe dat moet of kan. Dat hoeft naar mijn optiek ook niet. Je hoeft ook geen automonteur te zijn om een gordel te kunnen dragen. Laten we van elkaar leren, de voorbeelden uit de praktijk in de gaten houden zodat we niet allemaal het wiel aan het uitvinden zijn. Lees de bladen, volg de nieuwsletters en bezoek de beurzen! Laat je inspireren en informeren door best practices. Je staat zelf aan het stuur. en het roer hoeft niet meteen volledig om. De wereld staat al genoeg op z’n kop. Daar helpt helaas geen gordel aan.
This column was published in Pakkracht 57. It was written and published in Dutch.
Picture: Bertelli Fotografia (Pexels)
Latest posts