Waarlijk?
“Truly? ” I asked when someone claimed that the environmental impact of packaging is greater than that of aviation. “Yes ” was the answer, “I recently heard that at a conference ”.
“Waar?” schrijf ik onder de foto die ik verstuur. De compositie van de foto was zodanig gekunsteld dat met enig speurwerk te zien zou zijn waar we waren. Mijn vrouw keek, als altijd, half geamuseerd, half geïrriteerd toe toen ik de foto maakte. Sommige vrienden zullen anders beweren, maar het is niet zo dat ik uitgebreid en sans gêne elke dis die op tafel komt arrangeer, uitlicht en fotografeer voor de socials.
Dit is voor een spelletje dat ik al jaren met een vriend speel waarbij we aan de hand van een foto de locatie moeten vinden. Op deze foto is de hint de etalageruit met de naam van het restaurant subtiel gereflecteerd in het wijnglas op de bar. De waarheid staat glashelder in beeld en er is geen discussie mogelijk over de juistheid van het antwoord want ik ben de bron van data. Het zal me benieuwen of hij de locatie kan vinden.
“Waarlijk?” vroeg ik toen iemand beweerde dat de milieu-impact van verpakkingen groter is dan die van de luchtvaart. “Jazeker” was het antwoord, “dat heb ik onlangs op een congres gehoord”. Het leek mij sterk maar ik kon het zo snel niet checken. Even daarvoor was er de bewering dat 80% van de kunststof voor verpakkingen wordt gebruikt en dat überhaupt een groot deel van alle olie en gas voor kunststof wordt gebruikt. Ik wilde de impact van verpakkingen op het gebruik en uitputten van fossiele grondstoffen niet bagatelliseren maar dat leken me nogal grote cijfers en niet de getallen waarmee ik bekend was. Er ontspon zich een gesprek waarin allerlei getallen, grootheden, materialen en grondstoffen voorbijkwamen. Was het nou 4% van 5% of 4% van 100%? Spreken we over CO2 of over aantallen, volumes, gewichten? Het leek appels met peren vergelijken? Wat is waar? Is het een eerlijke vergelijking?
Tijd voor reflectie. Thuis het internet ingedoken. De bronnen spreken elkaar niet tegen maar percentages in de data verschillen wel afhankelijk van bijvoorbeeld jaartal, continenten en of het over alleen grondstof of halffabricaat gaat of dat energie en transport is inbegrepen. Hoewel niet glashelder geeft het wel een beeld. Voor de productie van kunststoffen wordt 4-6% van het wereldwijde olie en gas verbruikt. Het aandeel olie en gas dat specifiek aan verpakkingen wordt besteed is 3-5% van het totaal (dat is dan inclusief fossiele energie voor productie alle verpakkingsmaterialen zoals ook glas en staal). 50% van het halffabricaat kunststof wordt gebruikt voor verpakkingen. Dat is dus een ander getal dan de beweerde 80%. Van de totale CO2 uitstoot is de luchtvaart voor zo’n 3% verantwoordelijk ten opzichte van verpakkingen voor 5%. Dus verpakkingen lijken inderdaad een grotere boosdoener. De waarheid ligt in het midden.
Het juiste antwoord op de foto kwam razendsnel. Dat bleek eenvoudig want Google Images gaf het antwoord, niet gehinderd door subtiele reflecties maar gewoon de foto van de bar vergeleken met de database. Helemaal waar. Maar is het ook eerlijk? Waarlijk?
This column has been published in Pakkracht 56. It was written and published in Dutch.
Picture: Alexas Fotos (Pixaby)
Latest posts