Verpakken doe je samen
The Packaging Jellyfish Model not only helps companies to improve packaging processes, but also brings together new and existing stakeholders.
Het verpakken van producten is een complexe samenwerking tussen talloze partijen. Van ontwerp en grondstoffen tot productie en logistiek: niemand kan dit proces alleen volbrengen. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak waarbij alle ketenpartners samenwerken om innovaties en verduurzaming mogelijk te maken. Zelfs bij iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een potlood zijn duizenden mensen betrokken, zoals Leonard L. Read beschrijft in zijn essay "I, Pencil." Voor verpakkingen geldt dit in nog grotere mate.
In een wereld waar duurzaamheid, wetgeving en consumentenverwachtingen steeds belangrijker worden, is overzicht essentieel. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je dat alle betrokkenen, van MKB tot multinationals, op één lijn zitten? Om bedrijven hierin te ondersteunen, is de Packaging Jellyfish ontwikkeld: een innovatieve tool die inzicht biedt in de volledige verpakkingsketen.
Wat is de Packaging Jellyfish?
De Packaging Jellyfish is een holistisch model dat alle stappen en functies binnen de verpakkingsketen in kaart brengt. Het helpt bedrijven inzicht te krijgen in de complexe interacties tussen functies zoals beschermen, communiceren, en logistieke optimalisatie. Deze functies kunnen elkaar versterken, maar ook conflicteren: denk aan de uitdaging om een verpakking voedselveilig te houden én gemakkelijk te openen voor de consument.
De Packaging Jellyfish visualiseert dit proces op een unieke manier:
De rand van de jellyfish: de 30 stappen in de keten, van grondstof tot afvalverwerking.
Het lichaam van de jellyfish: de verschillende functies van een verpakking, zoals beschermen, bundelen en communiceren.
De tentakels: verdiepende kennis en inzichten om tot betere beslissingen te komen.
De tool helpt bedrijven om relevante stakeholders in de verpakkingsketen te identificeren, effectief samen te werken en gericht de juiste informatie te delen of te vragen. Dit biedt niet alleen kansen om de lineaire keten circulair te maken, maar stimuleert ook gesprekken over ontwerp en innovatie met zowel bestaande als nieuwe partners. Zo kan bijvoorbeeld worden onderzocht hoe de primaire verpakking kan worden aangepast om transportverpakkingen te verduurzamen, of andersom.
De 30 stappen: van grondstof tot grondstof
Het model deelt de verpakkingsketen op in 30 stappen, ondergebracht in vijf hoofdgroepen:
Latest posts