Introducing Packademy
When Packademy just get started, Stefan Hermsen (Packademy) and Edward Fuchs (GetPact) were interviewed by magazine Pakkracht in May 2024.
Het gebouw OpZeezand in Noord-Amsterdam is een hotspot voor inspiratie. Het heeft de vorm van een vrachtschip en is een bruisende werkomgeving voor jonge, innovatieve bedrijven. “Elk van deze bedrijven is een zeecontainer op dit vrachtschip, vertelt Edward Fuchs, eigenaar van ‘zeecontainer’ nummer 39K. Het thuishonk van de drie bedrijven GetPact, PIM.Today en sinds 1 februari Packademy.
Packademy is het nieuwe kenniscentrum van GetPact dat bedrijven en organisaties met (o.a) workshops, opleidingen en advies helpt bij diverse verpakkingsvraagstukken. Ook op het gebied van duurzaamheid en ketensamenwerking. In de trainingen en opleidingen neemt Packademy mensen mee in de wereld van verpakken. Pakkracht sprak met Edward Fuchs van GetPact en Stefan Hermsen die leiding geeft aan Packademy.
‘Wij vinden dat leren ook gewoon leuk mag zijn.’
“Werken en leren moeten leuk zijn”, zegt Edward. “Vooral in deze tijd. Dat is ons uitgangspunt bij Packademy. Stefan beaamt dat: “We ontwerpen leuke, leerzame workshops en cursussen. Bij het geven van de trainingen staat voor ons een prettige, informele sfeer en interactie voorop. We geven de training niet in een schoolse setting, maar in een relaxte lounge-sfeer. Met soms het lunchbord op schoot. Zo delen we onze schat aan praktische kennis en inzichten toegankelijk en laagdrempelig. Doordat de deelnemers elkaars werk beter leren begrijpen en zo beter rekening met elkaar kunnen houden, maken we de verpakkingsketen én de sfeer binnen en tussen teams en ketenpartners beter.”
Vanuit de grote vraag naar professionele begeleiding van verpakkingstrajecten is in 2010 GetPact opgericht, een onafhankelijk onderdeel van de FroQ groep. Edward: “We profileren ons graag als thought leader in de nichemarkt van verpakkingsartwork ontwikkeling. Als onafhankelijke, betrouwbare partner met specifieke kennis van het vakgebied. Wij ondersteunen retailers, A-merken en fabrikanten bij het packaging project- of designmanagement, geven advies over de inrichting ervan. Ook kun je bij GetPact altijd terecht voor support op kennisonderwerpen als verduurzaming, wetgeving en de NutriScore. Met Packademy zetten we een volgende stap als thought leader.”
Vak verder professionaliseren
Enkele jaren geleden richtte GetPact samen met de HAS Green Academy onder leiding van Stefan Hermsen de bedrijfsopleiding Packaging Projectmanager op. “Samen delen we de ambitie om een bijdrage te leveren aan het verder professionaliseren van ons vakgebied, vertelt Edward.
“De opleiding Packaging Projectmanager is in eerste instantie bedoeld voor iedereen die zich wil laten om- of bijscholen tot projectmanager op het gebied van verpakkingstrajecten. Maar de opleiding is ook heel geschikt voor andere mensen die in de packaging werken en hun kennis willen uitbreiden of updaten. In elf dagdelen lopen we met de cursisten door de hele keten van verpakkingen: van eerste idee tot productie. Tot nu toe hebben we deze cursus al zeven keer met veel succes gegeven en wij gaan hier met de HAS dan ook mee door.”
Een veelheid aan vragen
Edward vindt het belangrijk om kennis te delen: “We willen laten weten dat iedereen - retailers, fabrikanten, merkeigenaren - die tegen een specifiek probleem aanloopt of vragen heeft over verpakkingen bij ons terechtkan. Klanten klopten al jaren bij GetPact aan met een veelheid aan vragen. Natuurlijk probeerden we ze altijd zo goed mogelijk te helpen. Zo ontstond bij ons uiteindelijk het idee voor de Packademy. Met de Packademy kunnen we als een onafhankelijke partij bedrijven en andere organisaties bij heel diverse vraagstukken adviseren en ondersteunen, en ze toegang geven tot alle kennis die we al die jaren hebben opgebouwd. We kenden Stefan al jaren. Met zijn ervaring in de bureauwereld en zijn grote expertise en enthousiasme als docent was hij voor ons meteen degene waarvan we wisten dat hij deze divisie van GetPact vorm kon geven.”
Toen ik binnenkwam voor het gesprek met Edward en Stefan viel me meteen de vrolijke, enthousiaste vibe op. Dat klopt volgens Stefan: “Dat vormgeven is inderdaad niet alleen inhoudelijk, maar mag je ook letterlijk nemen. Je mag die sfeer meteen bij binnenkomst voelen. We vinden dat leren leuk kan zijn!”
Hele keten betrokken
Packademy geeft een aantal basistrainingen, maar verzorgt ook specifieke trainingen op basis van klantvragen, vertelt Stefan: “We geven praktijkgerichte, tailormade trainingen, waarin we de hele keten en alle disciplines betrekken. Een organisatie kan bij ons aankloppen met een specifieke vraag. Onlangs hebben we onze eerste workshop over grafische druktechnieken gegeven. De opdrachtgever zag dat de verpakkingen die ze produceerden inconsistent waren. Zij realiseerden zich dat dit niet aan één projectmanager of drukwerkspecialist lag, maar dat de hele keten bij de oplossing betrokken moest worden. We hadden daarom veel verschillende disciplines hier in Amsterdam op bezoek: artworkers, structural designers, materiaalspecialisten, inkopers en marketeers. Die setting leverde de verschillende teams die bij ons langskwamen voor een sessie veel kennis en inzichten op.
Hierbij is GetPacts ervaring in procesmanagement ideaal. Stefan: “Als een verpakkingstraject voor ons start, dan is er al veel werk aan voorafgegaan waar wij niet bij betrokken waren. Verschillende mensen zijn ermee bezig geweest en opeens komt het op het bordje van de projectmanager te liggen. Dan zie je pas hoe belangrijk het is om heel veel kennis en connecties te hebben. Daarom proberen we ervoor te zorgen dat mensen bij elkaar komen. Want zelden zijn disciplines echt tegenstrijdig met elkaar. Als je het hebt over zaken als duurzaamheid, uitwerking of druktechnieken, dat moet je kennis gewoon met elkaar delen. Iedereen heeft een eigen belang, maar uiteindelijk heeft iedereen ook hetzelfde belang: een goed product neerzetten.”
Circle of Influence
Eén principe dat de trainingen en workshops van Packademy beïnvloedt, is de Circle of Influence. Stefan legt uit: “Je hebt drie invloedsferen: control, influence en concern. Waar je zelf direct invloed op hebt is je circle of control. Wij laten mensen daarnaast ervaren wat hun circle of influence is. Je hebt dan niet direct controle over de uitkomst, maar kunt zaken in deze circle wel sturen. Dit kun je nooit in je eentje. Maar als je de circle of influence van meerdere disciplines kunt laten overlappen, kun je ook daar een verandering teweegbrengen. Binnen je bedrijf of met ketenpartners. In de trainingen wordt dat spelenderwijs duidelijk. Als je alleen in je eigen circle of control blijft, verandert er niks. In de circle of concern bevinden zich de zaken waar we geen controle over hebben, maar als je dit ook snapt, kan je deze informatie gebruiken om je eigen circle of influence te veranderen. Wat is jouw rol? Waar heb jij controle over? Wat gebeurt er binnen en buiten jouw bedrijf? Als we met verschillende disciplines en partijen samen gaan zitten, verloopt het hele proces efficiënter en effectiever.
Toekomst
De opleiding Packaging Projectmanagement gaat in september weer van start. Op dit moment volgen meerdere klanten de Packademy workshop druktechnieken. Verder zijn er plannen voor een workshop over het verduurzamen van verpakkingen. En voor sessies waarin we samen met experts uit verschillende disciplines (zoals designers en technici) deelnemers meenemen naar de winkelstraat om inspiratie op te doen. Ook werkt Packademy aan een ‘stoomcursus voor managers’. Daarin leren zij-instromers in korte tijd de belangrijkste aspecten van de verpakkingswereld kennen, zodat zij een team van verpakkingsprofessionals kunnen aansturen. Verder kunnen bedrijven zoals altijd bij ons terecht voor advies over de NutriScore, de essentiële eisen in de wet- en regelgeving rondom verpakkingen, technische haalbaarheid, en grafisch en structureel design.
This interview has been published in Pakkracht (May 2024) It was written and published in Dutch.
Picture: Mick van Hesteren
Latest posts